Tippek. Így takarékoskodj a vízzel, hogy ne a csapból folyjon el a pénzed

Magyarországon egy ember egy nap átlagosan 150 liter vizet használ. Napi igényünk kielégítésének majdnem felére feleslegesen használunk ivóvíz minőségű vizet. Mindannyian tehetünk azért, hogy ennél hatékonyabban használjuk fel a rendelkezésre álló édesvizünket, úgy, hogy közben a zsebünkben is több maradjon.
Tippek. Így takarékoskodj a vízzel, hogy ne a csapból folyjon el a pénzed

A víztakarékosság alapelve: ha lehetséges, a bejövő vízmennyiséget legalább kétszer kell felhasználni

Szinte mindenre ivóvíz minőségű víz folyik el háztartásunkban, pedig kis odafigyeléssel sokat spórolhatunk. Az úgynevezett szürkevíz, – ami már felhasznált, enyhén szennyezett víz – ivásra nem alkalmas, viszont locsolásra, takarításra, WC öblítésre, felmosásra még kiválóan felhasználható. Leginkább kézmosás, zuhanyozás, zöldségtisztítás közben keletkezik. Mosásból, mosogatásból fennmaradó használt vizet csak akkor lehet biztonsággal felhasználni WC öblítésen kívül másodlagosan, ha környezetbarát, öko tisztító- vagy mosószereket használunk. A szürke víz tárolása csak rövid ideig lehetséges, felhasználása egy, maximum két nap időtartamra javasolt.

Egyszerű víztakarékossági tippek a háztartásban

Konyha, fürdőszoba

  • Fürdéskor a kádat ne töltsd tele. Egy teljes fürdővel körülbelül 80 liter vizet használsz el egy alkalommal. A kád töltésekor folyamatosan ellenőrizd a víz hőmérsékletet, így a végén nem kell plusz vizet adnod a lehűtéshez vagy a felmelegítéshez.
  • Fürdés helyett azonban takarékosabb a zuhanyzás. Lényegesen több vizet takaríthatsz meg, ha rövid zuhanyt veszel. Ne folyasd a vizet, amíg szappanozod magad, vagy mosod a hajad, a zuhanyzók 5 – 35 litert is fogyasztanak percenként. Amíg a meleg víz érkezésére vársz a fürdőszobában, a folyó vizet gyűjtsd lavórba, vödörbe, így azt később felhasználhatod. Mivel ez tiszta víz, bármilyen konyhai fürdőszobai tevékenységre alkalmas.Ezeknek a betartásával, több mint 150 liter vizet takaríthatsz meg hetente.
  • Fogmosáskor ne folyasd a vizet, öblíts pohárból. Ezzel percenként átlagosan 6-9 liter vizet takaríthatsz meg, éves szinten pedig 10-15 000 litert.
  • Ugyanígy, kézi mosáskor, borotválkozáskor is jelentős vízmennyiséget takaríthatsz meg, ha vizet eresztesz a mosdótálba, ahelyett, hogy a csapból folyatnád a vizet.
  • A mosogatótálcába tegyél egy tálat, abba fogd fel a szürkevizet. Ezzel 50%-kal csökkentheted a vízveszteséget. A folyamatosan folyó konyhai csappal, percenként átlagosan 6-9 liter vizet pazarolsz el.
  • Amíg várod, hogy kellően felmelegedjen, vagy lehűljön a víz, az így elfolyó vizet ugyancsak fogd fel egy edénybe, ezt többek között zöldség főzésre, ruhaáztatásra használhatod.
    Mosogatás közben, amíg a szivaccsal tisztítod az edényeket, zárd el a csapot. Még többet takaríthatsz meg, ha nem folyóvíz alatt mosod el az edényeket, hanem megtöltöd vízzel a mosogatótálcát, és csak az edények átöblítésére használsz folyóvizet. Nem köztudott, de egy modern mosogatógép hatékonyabb, mint a kézi mosogatás, mivel kevesebb vizet használ a munka elvégzéséhez. Ugyanakkor a mosogatógép legyártása, szállítása és működtetése is erőforrás és energiaigényes, ezért ha okosan mosogatunk, nem feltétlenül szükséges mosogatógép vásárlása.
  • A mosogatógépet és a mosógépet mindig töltsd tele. Ez kevesebb vizet igényel, mint két félig terhelés. Minden egyes mosógép-ciklus akár 100 liter vizet, egy mosogatógép-ciklus akár 50 liter vizet is felhasználhat.
  • Az ország majd összes településén a vezetékes víz teljes biztonsággal fogyasztható. Felesleges pénzkidobás, és műanyagszemét termelés a palackozott víz vásárlása. Amennyiben mégis rossznak ítéled meg a csapvizet, használj egyszerűbb víztisztító készüléket. Tovább csökkentheted a vízpazarlást, amennyiben egy kancsót megtöltesz csapvízzel, és beteszed a hűtőszekrénybe. Ezzel egy pohár feltöltése előtt nem kell folyatni a hidegvíz csapot, hogy a víz lehűljön, amivel akár napi 10 liter csapvizet pazarolhatsz el.
  • Csak annyi vizet tölts a vízforralóba, amennyire szükséged van. Ha a vízforralót nem töltöd túl, az energiafelhasználásod harmadával csökkenthető. A felmelegített, de fel nem használt víz valódi energiapazarlás, ugyanis a víz újbóli felforrásával dupla energiát használsz fel.
  • Tegyél fedőt az edényekre főzéskor. Kevesebb vízpárolgással jár, továbbá az étel is hamarabb elkészül, és több tápanyag marad benne.
  • Rögzítsd a csepegő csapokat. Egy csepegő csappal naponta akár 5-15 liter vizet is elpazarolhatsz. A csapok rögzítésével évente több mint 5000 liter vizet takaríthatsz meg. Cseréld ki a csap alátéteket, amikor azok elkopnak, sokszor csak ennyit kell tenned, hogy megállítsd a csepegő vagy szivárgó csapot.
  • Rendszeresen ellenőrizd, nincs-e szivárgás a WC-ben. A szivárgó WC-k a váratlan magas vízfelhasználás egyik leggyakoribb okai.

Kert és szabadtér

  • Válassz szárazságtűrő növényeket.
  • Ha locsolótömlőt használsz, akkor csatlakoztass rá egy szórófej fúvókát, amely akár felére csökkentheti a felhasznált víz mennyiségét.
  • Az esővizet gyűjtsd össze (hordóba, tartályba, stb.), locsoláshoz kiváló.
  • Magyarországon egy 150 négyzetméter alapterületű családi ház tetejéről annyi esővizet lehet összegyűjteni, amennyi egész évben fedezheti egy négytagú család vécéhasználati, takarítási, mosási igényeit.

Ezek az apró lépések nem olyan megterhelőek, hogy nagy részüket már ne tudnánk most, vagy fokozatosan beépíteni a napi rutinunkba.

Egyszerű műszaki megoldások, amelyekkel sokat spórolhatsz

  • Az otthoni vízfogyasztás körülbelül 30%-át a WC öblítésére használjuk. Erre pazaroljuk a legtöbb ivóvíz minőségű vizet. Egy ember egy háztartásban átlagosan 5x húzza le a WC-t naponta. A kettős öblítésű WC-k, amelyek osztott öblítőgombbal rendelkeznek, így a vízmennyiség igény szerint szabályozható, általában 4-6 liter vizet fogyasztanak egy alkalommal, szemben a régi stílusú öblítő rendszerekkel, amelyekkel öblítésenként akár 13 liter vizet is elhasználhatunk. Kettős öblítő WC-mechanizmus felszerelésével akár 40-50 000 liter vizet is megtakaríthat egy négytagú család egy évben.
  • Csapra szerelhető perlátor. Ez a fajta sugárszabályozó, a víz- és energiatakarékosság elsőszámú eszközévé vált napjainkban. Kiemelkedő tulajdonsága, hogy utólagos beszerelésével, a meglévő szerelvényeknél kisebb vízmennyiséggel biztosítja ugyanazt a komfortérzetet. Tehát, amíg a hagyományos csaptelepek esetén egy mosdó- vagy mosogatócsapból percenként 10-15 liter víz nyerhető ki, addig az ennek megfelelő komfortérzetet megkapjuk úgy is, ha a megfelelő perlátort alkalmazva percenként csak 3 liter vizet használunk fel.
    Széles körű elterjedését segíti, hogy a víztakarékos, néhány száz forintért beszerezhető perlátorok ára már pár hónapon belül megtérül, azokat magunk is ki tudjuk cserélni, a vízfogyasztás csökkenését pedig, már az első számlánál tapasztalhatjuk.
  • Válts víztakarékos zuhanyfejre. A váltással 50-60 liter vizet is meg tudsz takarítani alkalmanként. Tusolás esetén, a megfelelő tusfej kiválasztásával lehet a legtöbb vizet megtakarítani, ezért érdemes odafigyelni, hogy pontosan milyen típust választunk. Ebben az esetben, a drágább víztakarékos tusfej ára is gyorsan megtérülhet. A vásárláskor tehát a formán és minőségen túl, a csap és a zuhany vízfogyasztására is érdemes odafigyelni, mert az évek során a víz-, csatorna- és energiaszámlán egy jól megválasztott szerelvénnyel a beszerzési ár sokszorosát is megspórolhatjuk.

Fektess be víz- és energiahatékony árukba, amikor háztartási termékeket cserélsz. Az újabb mosógépek és mosogatógépek már akár 50%-kal kevesebb vizet és energiát használnak fel, mint a régebbi modellek.

Az energia- és víztakarékos berendezésekre való átállás azonban csak akkor éri meg, ha energia- víztakarékos a használója is.

Szereltess fel egyedi vízmérőt. A tételes számlán részletesen látod a vízfogyasztásodat, ami ösztönözhet, hogy hatékonyabban használd a háztartásodban a vizet.

Ötletes megoldások, újdonságok

A Gris nevű találmány képes a fürdővizünk 90 százalékát összegyűjteni, amit szürke vízként tudunk hasznosítani. A zuhanyzáskor elhasznált vizet egy 4 tartályból álló rendszer gyűjti össze, a négy rekeszből álló eszköz tartályai külön-külön 10 liter víz gyűjtésére alkalmasak, így viszonylag könnyen mozgathatók. Egyszerű kialakítása biztosítja olcsóságát, könnyű használhatóságát, ami biztosíthatja gyors elterjedését.

Innovatív WC tartályok, melyekkel drasztikusan csökkenthető az öblítésre használt vízmennyiség – WC tartály kézmosóval.

Mit nyerhetünk mindezzel?

Annak ellenére, hogy Magyarországon a víz rövidtávon nem fog elfogyni, kevesebb víz felhasználásával csökkenteni tudjuk vízszámlánkat, a melegítésre szánt energiával való takarékoskodással pedig energiaszámlánkat is, miközben a környezeti-éghajlati terhelésünket is mérsékeljük.

Kapcsolódó cikkVízhiányos városokban fog élni az emberiség jelentős része, ha így folytatjukKlímaváltozás, növekvő népesség, elavult infrastruktúra, tudáshiány és pazarló hozzáállás. Ezek együttesen adják a vízhiányos városok problémáját, ami a közhiedelemmel ellentétben nem a jövő veszélye, ami csak a fejlődő országokban lesz jelen, hanem Los Angelestől Tokióig, Londontól Barcelonáig már most jelen van.

Kapcsolódó cikkA kényszermigrációtól a klímamenekültekig. Az éghajlatváltozás biztonsági kockázataiAz éghajlatváltozás miatti víz- és erőforráshiány milliókat fog migrációra kényszeríteni. Mit kezdhet Európa újabb sok millió potenciális klímamenekülttel?

Források:
https://www.alternativenergia.hu/5-tipp-hogyan-takarekoskodhatunk-a-vizzel-a-konyhaban/80386
https://www.edenproject.com/learn/for-everyone/water-saving-tips
https://www.intelligenthanddryers.com/blog/the-ultimate-starting-guide-of-how-to-conserve-water
https://lgenergia.hu/egyeb/szurkeviz-hasznalata
https://www.otthonokeskertek.hu/cikk/kertek/esoviz-gyujtes
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/magyar-siker-furdoviz-wc-oblitesre/
https://tudatosvasarlo.hu/
https://tudostenyek.blog.hu/2019/01/07/viztakarekossag_perlator
https://www.velemenyek-aruk.hu/
https://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2012/januar-februar/2193-perlatorok-es-egyeb-csodaszerek
https://waterwise.org.uk/save-water/
https://www.zoldpolc.hu
https://zoldszokasok.hu/viztakarekossag-otthon/

Ligetvári Krisztina

Ligetvári Krisztina

A hadtudományok doktora. Doktori (PhD) fokozatát a természeti erőforrások szűkösségéből, környezeti problémákból fakadó társadalmi konfliktusok biztonságpolitikai kutatásában szerezte.

Megtalálsz minket a Facebookon és az Instagramon is!