Boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak

Nehéz év van mögöttünk, és még nincs is vége. Karácsonykor azonban megpróbálunk mi is a jóra koncentrálni, és hálásnak lenni. A Másfél fok szerkesztősége idén is leginkább neked hálás, kedves olvasónk, hogy követsz és olvasol minket. Neked csináljuk ezt az egész projektet, nélküled pusztába kiáltott szó volna minden munkánk. És ha már itt vagyunk, szeretnénk folytatni egy tavaly elkezdett akciót is, hogy hagyományt teremtsünk vele.
Boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak

Második karácsonyunkat ünnepelhetjük veletek közösen, az elsőről itt emlékeztünk meg. Az ott leírtak továbbra is érvényesek: számtalan embernek tartozunk hálával, hogy segítik a munkánkat, ami továbbra sem öncélú, mivel pozitív változást szeretnénk elérni a klímaváltozás mérséklésében és egy egészségesebb környezet létrehozásában. Egyre többen írnak nekünk, egyre több cikkünk jelenik meg, egyre többen olvastok és követtek minket. Álmunkban nem gondoltuk volna, hogy bő másfél év alatt ilyen eredményeket tudunk majd elérni. Ez egyben kijelöli az utat, amin megyünk tovább.

Kapcsolódó cikkBoldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak + 1 ajándékKöszönjük nektek, hogy követtek és olvastok minket, mert nektek és miattatok csináljuk ezt az egész projektet. Ennek örömére bátorkodtunk adni magunknak (és nektek is) egy kis ajándékot.

Még akkor is, ha mögöttünk is egy nagyon nehéz év áll, úgy szakmailag, mint emberileg. A szűkebb és tágabb értelemben vett csapatot és Másfél fok „családot” is rengeteg megpróbáltatás érte idén, ami egész biztosan kihatott a munkánkra is. Tudjuk, hogy távolról sem vagyunk tökéletesek, de veletek együtt mi is igyekszünk tanulni és egyre jobbá válni. Az, hogy egyre többen olvastok és követtek minket, csak még több felkiáltójelet rak ezen törekvés mellé, de úgy érezzük, hogy még nem lőttük el az összes karbonsemleges puskaporunkat, ezért jövőre megújult erővel kívánjuk folytatni a munkát, hogy minél jobb, tudományosan megalapozott, de közérthető tartalmakkal láthassunk el titeket az éghajlatváltozás rendkívül szerteágazó témakörében.

Apropó, karbonsemlegesség. Tavaly elkezdtünk egy akciót, amit idén hagyománnyá nemesítve szeretnénk folytatni. Ez pedig a projektünk és a szűkebb csapat tevékenységének a karbonsemlegesítése. Bár a világ többi részéhez hasonlóan a Másfél fok csapatának karbonlábnyoma is jelentősen csökkent idén (hisz mi is otthon ültünk a COVID miatt), mi hiszünk abban, hogy minden nap, vagy minden évben egy kicsit többet megtéve érhetjük el igazán környezet- és klímavédelmi céljainkat. Ennek megfelelően mi is ambíciót növeltünk, és a tavalyi 35 tonna szén-dioxid egyenértékű karbonsemlegesítési kredit után idén 40 tonnát vásároltunk saját elhatározásból az ENSZ által hitelesített Carbon offset platformon.

És hogy miért? Nem szoktunk beszámolni arról, hogy hányszor vásárolunk csomagolásmentes boltban, mennyit közlekedünk kerékpárral, vagy takarítunk ecettel és szódabikarbónával. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mi nem próbálnánk meg egyéni szinten cselekedni a mindennapokban. Azonban világosan és egyértelműen látszik, hogy hathatós és tényleges, gyors és nagy léptékű pozitív változást csakis rendszerszintű változtatásokkal tudunk elérni. Úgy gondoljuk, hogy „közös, de megkülönböztetett” felelősségünk jegyében másokat is segítenünk kell, egyrészt mert megtehetjük, másrészről mert ez a jól felfogott érdekünk.

Idén is a Globális Délen található karbonsemlegesítési projekteket támogattunk, egyrészt mert ott minden egyes forint jobban hasznosul, másrészt fel kell ismernünk, hogy vagy együtt oldjuk meg a környezeti-éghajlati válság jelentette fenyegetést, vagy sehogy. Magyarország klímáját nem itthon “csinálják”, hanem a fejlett és fejlődő nagykibocsátó országokban, azonban a mi felelősségünk is, hogy ők merre mennek tovább. Azt a szennyező utat járják végig, amit a fejlett országok már bejártak, és aminek nagyrészt köszönhetik jólétüket, vagy sem. Lássuk, hogy milyen projekteket támogattunk.

27 tonnával támogattuk ezt a guetamalai szélenergiás projektet, mert a megújuló energiákon túlmenően több ENSZ Fenntartható Fejlődési Célt is támogat, többek között a helyi közösségeket fejleszti, munkát biztosít, szemléletformálást végez, csökkenti az energiaszegénységet és gyorsítja az energiaváltást.

3 tonnával támogattuk ezt az indiai napkollektoros projektet, ami szintén sokkal többet tesz, mint hogy egyszerűen csökkenti a helyi üvegházhatású-gázkibocsátásokat. Társadalmi problémákra is megoldást kíván nyújtani, miközben szemléletformálást végez a világ egyik legnépesebb országában.

És végezetül, bár mi is megírtuk, hogy a faültetés egyáltalán nem „csodaszer” a klímaváltozás kezelésében, hanem csak egy lehetséges beavatkozási pont, mi is nagyon szeretjük a fákat és az erdőket, nőjenek azok a Börzsönyben vagy Indiában. Ennek megfelelően 10 tonnával támogattuk azt, hogy egy romló talajú területet újraerdősítéssel mentsenek meg, miközben üvegházgázokat is vonnak ki vele a légkörből.

Látszólag csepp a tengerben, azonban úgy éreztük, hogy a szintünkhöz képest ezek a karbonsemlegesítési megoldások is segíthetnek abban, hogy elérjük a céljainkat. Tudjuk azonban, hogy ezek önmagukban kevesek, és mi sem a lelkiismeretünk könnyítése miatt fektettünk be, hanem keressük azokat a megoldásokat, amelyek alapvető tevékenységünkön (szemléletformálás) túlmenően is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy mindannyian egészséges környezetben, egy kiszámítható földi éghajlat alatt ünnepeljük a karácsonyt még sokáig, azon a bolygón, amit jelenleg egyetlen otthonunknak hívhatunk.

Minden kedves olvasónknak boldog karácsonyt és kellemes ünnepeket kíván a Másfél fok csapata.

„Klímariadó” ARC kiállítás, Budapest. Plakát design: Bokros György. Külön köszönet Bakos Gábornak a kiállítási lehetőségért.
Másfél fok

Másfél fok

Éghajlatváltozás közérthetően.

Megtalálsz minket a Facebookon és az Instagramon is!