„Újságírás és tudomány” – regionális összefogás a minőségi tájékoztatásért

Az Európai Klíma Kezdeményezés (EUKI) támogatásával a Másfél fok is része annak a határokon átívelő, bolgár-magyar-román-szerb konzorciumnak, amelyik az újságírók és kutatók jobb és hatékony együttműködésével kívánja emelni a környezeti-éghajlati válsággal kapcsolatos tájékoztatás minőségét és mennyiségét.

Számos más probléma van a klímaváltozás mellett jelenleg is a világban – elég ha a közelmúltból a COVID-19 világjárványra, vagy az épp zajló orosz-ukrán háborúra gondolunk -, azonban a környezeti-éghajlati válság a világban tapasztalható összes kihívásra ernyőként borul rá, tovább fokozva és erősítve azokat. A tudomány nagyon régóta világos azzal kapcsolatban, hogy jelenlegi civilizációs berendezkedésünk, gazdasági működésünk teljesen fenntarthatatlan, és olyan jövő felé sodródunk, ami súlyos veszélyeket tartogat a természetes ökoszisztémáknak és az emberi társadalmaknak is.

Bár történtek és történnek lépések a helyes irányba, ezek végrehajtása nem arányos a növekvő kockázatokkal. Ahhoz, hogy a tudomány által felvázolt veszélyeket elkerüljük, és az arra adandó (már létező) megoldások meg is valósuljanak, tudatosságra és társadalmi támogatottságra van szükség. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő tájékoztatás és a bizalom. Az Európai Klíma Kezdeményezés (EUKI) támogatásával megvalósuló „Újságírás és tudomány” projekt ezt a célt szolgálja.

A projekt során a kutatókat és újságírókat szeretnénk egy olyan, nem csupán esetleges, hanem rendszerszinten is működő hálózatba szervezni, ami elősegíti a tudományosan alátámasztott tények közérthető kommunikációját a társadalom irányába.

Elkezdődött a megvalósítás

Hosszas előkészítő és jóváhagyási szakasz után a projekt idén a megvalósítás fázisába lépett, azonban még az út elején járunk, idén és jövőre is több eseményt és hozzá kapcsolódó anyagok kidolgozását tervezzük.

Kérdőíves felméréssel próbáltuk beazonosítani a két csoport közötti réseket. Ezekből az alábbi következtetésekre jutottunk.

A kutatók szerint

  • ők készen állnak eredményeik közérthető kommunikációjára, azonban elismerik, hogy nem feltétlenül rendelkeznek ehhez szükséges eszköztárral
  • ennek oka, hogy soha ilyen képzésben nem részesültek, és az akadémiai szektor nemhogy nem várja el tőlük, de sokszor bünteti is (de mindenképp alulértékeli) a tudományt népszerűsítő kommunikációt
  • sokan tudáshiányból vagy korábbi rossz tapasztalatból fakadóan bizalmatlanok a média irányába, csak kattintásvadász és szenzációhajhász trendeket látnak, ami miatt a társadalom sem fogékony és érdeklődő az összetett tudományos eredmények iránt
  • bár elvárják, hogy az újságírók keressék őket publikálás és megszólalás céljából, amikor ez megtörténik, időhiányra hivatkozva nem tesznek eleget a felkérésnek

Az újságírók szerint

  • a kutatók rendkívül nehezen érhetők el, ódzkodnak a nyilvános szerepvállalástól és megszólalástól, és ha ennek mégis eleget tesznek, akkor az esetek jelentős részében nem tudják kutatási eredményeiket vagy szakterületüket közérthetően bemutatni („hogy az utca embere is megértse”)
  • kiemelkedő probléma az adathiány, a megfelelő és jó adatokhoz való korlátozott hozzáférés, hogy az ezeket birtokló állami intézmények lassan, vagy egyáltalán nem válaszolnak
  • továbbra is az a kutatás érdekes elsődlegesen a médiának, ami hírértékkel bír, és az olvasók tudnak hozzá kapcsolódni, valamilyen helyi vonatkozási pont található benne

A kérdőívre, valamint saját kutatásainkra és tapasztalatunkra alapozva ezért március során két online workshopot tartottunk újságíróknak és kutatóknak, amiben megpróbáltuk érzékenyíteni őket a másik csoport irányába, felvillantva azt, hogy bőven az etikai vonatkozáson túlmenően (környezeti-éghajlati válság mérséklése) is hasznos lehet az együttműködésük.

Következő lépésként a második negyedévben jelenléti, interaktív workshopon szeretnénk összehozni a feleket, megalapozva ezzel egy, immáron a Másfél fok közreműködése nélkül is működő hálózatot, elősegítve a két csoport közötti jobb információáramlást és végső soron a több és jobb tartalomkészítést. Az év végén, a nemzeti szakaszok lezárulta után pedig a projektben résztvevő felek között regionális együttműködést (hozzá kapcsolódó eseménnyel) is ki szeretnénk alakítani, mivel környezeti-éghajlati problémáink nem állnak meg a határon, és a régió országai sokszor ugyanazokkal a kihívásokkal küzdenek, miközben társadalmi berendezkedésük is hasonló.

A projektbe menet közben továbbra is be lehet csatlakozni kutatói és újságírói részről is, ezzel kapcsolatos érdeklődéseket az info@masfelfok.hu címen várjuk.


A „Journalism and Science” (Grant Agreement 81275086) projekt a Bluelink, a Klima101, a Klimateka, az Infoclima és a Másfél fok konzorciumi szövetségében, az Európai Klíma Kezdeményezés (EUKI) támogatásával valósul meg.

Másfél fok

Másfél fok

Éghajlatváltozás közérthetően.

Megtalálsz minket a Facebookon és az Instagramon is!