“Újságírás és tudomány” – online klímalabor tartalomkészítő hét

Az Európai Klíma Kezdeményezés (EUKI) támogatásával a Másfél fok is része annak a határokon átívelő, bolgár-magyar-román-szerb konzorciumnak, amelyik az újságírók és kutatók jobb és hatékony együttműködésével kívánja emelni a környezeti-éghajlati válsággal kapcsolatos tájékoztatás minőségét és mennyiségét. Ennek keretei között online klímalabor tartalomkészítő hetet szervezünk november 16-23-a között.

Folytatódik az Európai Klíma Kezdeményezés (EUKI) támogatásával megvalósuló “Újságírás és tudomány” projekt. Regionális partnereinkkel együtt azt szeretnénk elérni, hogy javuljon és rendszeresebbé váljon a kutatók és az újságírók közötti együttműködés a környezeti-éghajlati témákban, növelve ezzel a tájékoztatás minőségét a szélesebb társadalom felé. A tavasz eleji online workshopok után május végén személyes rendezvényt is tartottunk Budapesten, amit augusztusban újabb online rendezvény követett élelmiszer és táplálkozás témában. A visszajelzések egyöntetűen pozitívak voltak és mindkét csoport jelezte, hogy volna igénye hasonló rendezvényekre és kapcsolatépítésre. Ezúton is köszönjük a kutató és újságíró kollégáknak a részvételt és a közös munka eredményeként a publikációkat.

Októberben tartottuk első online regionális tréningünket, ahol 4 ország résztvevői hallgathatták Robert McSweeney, a CarbonBrief tudományos szerkesztőjének gondolatait a sikeres tudománykommunikációról, valamint kérdezhettek is tőle.

Online klímalabor – egy hét a közös tartalomkészítés jegyében

A projekt során a két csoport egymás iránti érzékenyítésén túlmenően eddig is a közös tartalomkészítés volt a fókuszban. Ezt szeretnénk most új szintre emelni egy online tartalomkészítő hackathonnal november 16-23-a között. A jelentkezés minden kutató és újságíró kolléga felé nyitott, amennyiben megfelelnek a tudományosság és a kommunikációs relevancia kritériumainak. Mivel a párokat már a hackathon indulása előtt szeretnénk összeállítani, hogy az adott hét a közös tartalomkészítésről szóljon, ezért az egyensúly fenntartása érdekében, figyelembe véve a kereslet-kínálat alakulását, szerkesztőségünk fenntartja a jogot a válogatásra.

Ennek megfelelően várjuk a jelentkezéseket az info@masfelfok.hu címre, ami után további információkat is meg tudunk osztani a leendő résztvevőkkel.


A “Journalism and Science” (Grant Agreement 81275086) projekt a Bluelink, a Klima101, a Klimateka, az Infoclima és a Másfél fok konzorciumi szövetségében, az Európai Klíma Kezdeményezés (EUKI) támogatásával valósul meg.

Másfél fok

Másfél fok

Éghajlatváltozás közérthetően.

Megtalálsz minket a Facebookon és az Instagramon is!