Mérsékeltebb húsfogyasztással teljesen kiválthatná az EU a háború miatt kieső mezőgazdasági importot

Az éghajlatváltozás, járványok és a társadalmi konfliktusok jelentős kockázatot jelentenek az élelmiszerbiztonságra. Az ukrajnai orosz invázió destabilizálta a globális mezőgazdasági piacokat. Délkelet-Ázsiában a pálmaolaj-termelés visszaesett a COVID-19 világjárvány első két évében a külföldről érkező munkaerő hiánya miatt. Indiában a klímaváltozás által előidézett, példátlan tavaszi hőhullámok visszafogták a búzatermelést. Egy egészségesebb és környezetkímélőbb étrendre való áttérés jelentősen csökkentené az élelmiszerellátás sebezhetőségét. Egy ilyen étrend csak az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban önmagában helyettesíthetné szinte az összes oroszországi és ukrajnai termelési veszteséget, import kiesést. A tápanyagokban gazdag és a megszokottnál kevesebb húsfogyasztást ajánló EAT-Lancet étrenddel nemcsak az élelmiszerellátásra vonatkozó kockázatokat, de a vízfelhasználást és az üvegházgáz-kibocsátást is csökkenthetnénk.
Mérsékeltebb húsfogyasztással teljesen kiválthatná az EU a háború miatt kieső mezőgazdasági importot

A változó éghajlat és a szélsőséges időjárási események fokozódása mellett a társadalmi és gazdasági hatások is jelentős kockázatot jelentenek az élelmiszer-biztonságra. Szomorú példa erre az Ukrajnában zajló háború, mely nagy hatással volt a globális élelmiszerellátásra, hiszen Oroszország és Ukrajna az árpa, a búza, a kukorica, a napraforgómag és a repce fontos termelői és exportőrei. Együtt a világ napraforgóolaj- és búzaexportjának 64%-át, illetve 28%-át adták 2021-ben. Emellett Oroszország a műtrágya jelentős termelője és exportőre, 2021-ben a világ műtrágyaexportjának csaknem 20%-át adta.

A globális élelmiszerrendszerre már a COVID-19 előtt is nyomás nehezedett, de a világjárvány ezen a téren is növelte a bizonytalanságot. Az orosz–ukrán konfliktus további sokkhatással járt, ami rekord mértékű élelmiszerár-emelkedést eredményezett. A Nature Food folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint a termelés más régiókban történő bővítése részben kompenzálhatja az export visszaesését, de növelheti a szén-dioxid-kibocsátást, és súlyosbíthatja a folyamatban lévő globális élelmezésbiztonsági kihívásokat.

A sok állati eredetű élelmiszer növeli a társadalmi sérülékenységet válság idején

A szélsőséges időjárási eseményekhez, a COVID-19-hez és az orosz–ukrán konfliktushoz kapcsolódó válságok súlyos problémákat tártak fel a globális élelmiszerellátási lánc függőségi viszonyaiban.

Az állati eredetű termékek fogyasztása az uniós lakosság étrendjében már most is lényegesen magasabb, mint az ajánlott egészséges étrendek esetén, és széleskörű, káros hatással van a környezetre.

A Nature Foodban közölt másik kutatás eredményei alapján az EAT-Lancet ajánlásban megfogalmazott, a köznyelvben Lancet-diétaként ismert étrendre való áttérés az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban szinte kompenzálná az Oroszországból és Ukrajnából származó összes terményhiányt, miközben

  • 4,1 giga köbméterrel (Gm3) csökkentené évente a kékvíz (azaz a felszíni és felszín alatti édesvíz) felhasználást,
  • 0,22 gigatonnával az üvegházhatású gázkibocsátást (szén-dioxid egyenértékben kifejezve, GtCO2e) és
  • 17,4 GtCO2e-vel növelné a természetes szénmegkötést.

A klímabarát étrend hatására történő terményigény változás az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban (narancs) és a növénytermesztés mértéke Ukrajnában és Oroszországban (zöld). Az étrendváltoztatás közvetlen és közvetett hatásokkal is jár: közvetlenül egyes élelmiszertípusok fogyasztásának csökkentésén keresztül, közvetetten pedig az állati termékekhez felhasznált takarmányokon keresztül. A keresztek az exporthoz viszonyított nettó változást, a körök a termeléshez viszonyított nettó változást jelzik. Forrás: Sun et al., 2022

Az EAT-Lancet ajánlás betartásával egy nagyjából 2500 kcal energiatartalmú napi étrend állítható össze, ami fedezi egy fizikailag aktív felnőtt ember energiaigényét és megvan benne minden szükséges tápanyag a szervezet számára, valamint elegendően laktató.

Kapcsolódó cikkKlímabarát diéta vagy fenntartható étrend? II. rész. Egészség és környezetvédelem élhető kompromisszumaVajon elegendő bizonyítékot és alapot szolgáltathat a tudomány egy kiegyensúlyozott étrendhez, amivel az egyoldalú, egymást kizáró szólamok, és aminek a segítségével a társadalom szélesebb rétegei térhetnének át egy egészségesebb és fenntarthatóbb étrendre? Az EAT-Lancet ajánlás nyújt megoldást, hogy átvágjuk a gordiuszi csomót.

A háborúkkal 19-re lapot húzunk az éghajlatváltozás és a túlfogyasztás fokozta élelmiszerválság idején

A megváltozó hőmérséklet- és csapadékeloszlás miatt már önmagában nagy súly nehezedik az élelmiszerellátásra. A Nature Climate Change-ben megjelent kutatás szerint a magasabb hőmérséklet növelheti a termelékenységet és lehetségessé válhat a többszöri aratás a hidegebb régiók esetén.

Azonban a melegebb régiókban a megnövekedett hőmérséklet olyan mértékű terméskieséshez vezethet, amely meghaladhatja a hideg régiókban várható termésnövekedést, ami a terméshozam általános csökkenését eredményezi.

Mivel sok régió az esővel táplált mezőgazdaságra támaszkodik, az aszály a terméskiesés fő kockázata. Az éves időskálán kialakuló aszály mellett nagy a veszélye a villámaszálynak, ami néhány hét alatt kialakulhat. Az aszály „megszokott” természeti veszély Magyarországon, idén nyáron a teljes művelésben lévő szántóföldek harmadára jelentettek aszálykárt a szárazság miatt, ami a búza és a repce esetén 30-50%-os termésátlag csökkenéshez vezetett. A hazai kutatások alapján a súlyosan aszályos évek száma várhatóan tovább növekszik, ha nem mérsékeljük a globális kibocsátásokat.

Az aszálykár közvetve a húsiparra is kockázatot jelent. 2017-ben például az USA Montana államában, valamint Észak- és Dél-Dakotában villámaszály károsította a szarvasmarhák takarmányaként szolgáló növényeket, ami 2,6 milliárd USD mezőgazdasági veszteséget okozott. A villámaszályok emellett növelhetik az erdőtüzek kockázatát, akadályozhatják a vízellátást és csökkenthetik a folyók vízhozamát, ami káros hatással van a helyi ökoszisztémákra.

Bár a járvány, a háborúk és az éghajlatváltozás miatt jelentősen lassult, de ezen folyamatok ellenére továbbra is csökkenő mértékű az éhezés globálisan, ugyanakkor a 2022 októberi Global Hunger Index jelentés szerint továbbra is nagymértékű a világ 44 országában. Ezek az országok ráadásul sok esetben az éghajlatváltozás hatására fokozódó természeti veszélyeknek leginkább kitett területek, miközben a legkevésbé járulnak hozzá az üvegházgáz-kibocsátásokhoz.

A világ leggazdagabb 1%-a felel a globális kibocsátások 15%-áért, ami duplája a legszegényebb 50% kibocsátásainak, ráadásul utóbbiak sokkal kitettebbek az éghajlatváltozás negatív hatásainak.

A pusztító szárazságtól sújtott Kenyában például 55 millió ember él, ami körülbelül 95-ször több, mint az amerikai Wyoming állam lakossága. Wyoming azonban 3,7-szer annyi üvegházgázt bocsát ki, mint Kenya.

Az egyenlőtlen élelmiszerelosztás és az élelmiszer-biztonságot érintő kockázatok az olyan magas jövedelmű régiókra is veszélyt jelentenek, mint az Európai Unió. A térség országaiban az állati eredetű és a magas cukortartalmú termékek túlfogyasztása jellemző, ráadásul az állatok etetésére szolgáló növények közvetlen emberi táplálékként is szolgálhatnának. Ezek globálisan az összes termény 30-40%-át teszik ki, az EU és az Egyesült Királyság területén együttesen ez a szám 60%-ra emelkedik. Az állattenyésztés globálisan az összes mezőgazdasági terület 80%-át foglalja el.

Egészségesebb életmóddal ellenállóbbak lehetnénk a környezeti- és gazdasági válsághelyzetekkel szemben is

Az átlagos fogyasztási szokásaink nemcsak egészségünket, de környezetünket is jelentősen terhelik. Az élelmiszertermeléshez, különösen a hús- és tejtermékek előállításához jelentős üvegházgáz kibocsátás és vízfelhasználás köthető, ezért nagy hatása lehet az állati eredetű termékek helyettesítésének étrendünkben. A Lancet étrend jótékony egészségügyi és klímavédelmi hatásai mellett az éghajlatváltozás miatt is egyre növekvő járványügyi és társadalmi konfliktusok okozta negatív hatásokkal szemben is ellenállóbbak lehetünk.

Erre jutottak a Bonni Egyetem kutatói is egy 2022-es tanulmányukban, mely szerint a húsfogyasztás legalább 75%-os globális csökkentése jelentősen segítené a klíma- és környezetvédelmi törekvéseket és enyhítené az Ukrajnában zajló háború és hasonló események gazdasági hatásait. Az uniós átlagban 80 kilogramm/éves húsfogyasztás esetén ez továbbra is évi akár 20 kilogramm húst jelent fejenként.

Teljes éves fogyasztás régiónként (a), teljes éves fogyasztás húsfajta szerint (b) és egy főre jutó éves fogyasztás régiónként (c). Forrás: Parlasca és Qaim, 2022

A fentebb említett Nature Food tanulmány alapján, már abban az esetben is,

ha az EU és az Egyesült Királyság 20%-kal csökkentené a húsfogyasztást, a megtakarított termények pótolhatnák az Ukrajna és Oroszország által exportált legtöbb terményt, a napraforgó esetén pedig az export 11%-át, a búza esetén 33%-át és az árpa export 72%-át.

Ha a régió lakosságának 50%-a egészséges és klímabarát étrendet követne, akkor a megtakarított termés csaknem az összes Ukrajna és Oroszország által exportált terményt pótolná, és jelentős környezetvédelmi haszonnal járna.

A húsfogyasztás 20%-os csökkenése esetén várható termésigény változás az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban (a tengely bal oldala), valamint az ukrajnai és oroszországi termények exportjának mértéke (a tengely jobb oldala). A körök az exporthoz viszonyított nettó változást jelzik. Forrás: Sun et al., 2022

A jelenlegi étrendünkről az EAT-Lancet által ajánlott étrendre való átállás

  • csökkenthetné a műtrágyafelhasználást, a vízfogyasztást és az ÜHG-kibocsátást,
  • segíthetné a tartósabb és fenntarthatóbb mezőgazdasági- és élelmiszer-rendszerek kiépítését.

További előnyt jelent, hogy klímabarát célokra, például a természetes nyelők visszaállítására használható földterület is felszabadulhatna a jelenleg jelentős mennyiségben, az Egyesült Királyságban például az ország 70%-át elfoglaló mezőgazdasági területeken.

Az étrendváltás további előnyei között szerepel a járványok kisebb valószínűsége, a biológiai sokféleség csökkenésének lassítása és lehetséges visszafordítása, továbbá a jobb víz- és levegőminőség.

Azonban nem helyettesíti a nettó nulla üvegházgáz-kibocsátási célok megvalósítását, az energiahatékonyság nagyléptékű fejlesztését és az éghajlatváltozás már elkerülhetetlen hatásaihoz való alkalmazkodást.

Szabó Amanda Imola

Szabó Amanda Imola

Meteorológus-éghajlatkutató, a környezettudományok doktora (PhD) és a Másfél fok egyik állandó szerzője.

Megtalálsz minket a Facebookon és az Instagramon is!