A meteorológiai mérések világa
Mérések és módszerek sokasága, egyre jobb minőségben, egyre bővülő időszakban áll rendelkezésre, hogy megértsük az éghajlati rendszer működését. Nézzük meg, mik ezek!
Mérések és módszerek sokasága, egyre jobb minőségben, egyre bővülő időszakban áll rendelkezésre, hogy megértsük az éghajlati rendszer működését. Nézzük meg, mik ezek!
A sarkvidéki Spitzbergák szigetvilága a környezeti és éghajlati változásokra hiper-érzékenyen reagál. Ennek megértéséhez a közvetlen mérések kulcsfontosságúak, azonban a terepi munka korántsem egyszerű. Beszámoló a Spitzbergákon végzett kutatóútról.
A koronavírus járvány jelentősen visszavetette a magyar gazdaságot, sokan vesztették el a munkájukat. Hogyan segíthetne rajtuk a zöld gazdasági megújulás, ami a környezeten és az éghajlaton túl még a társadalomnak és gazdaságnak is hasznos volna?
A mesterséges intelligencia napjainkban az ipari fejlesztések és üzleti világ egyik legfontosabb hívószava. Az MI-módszerek alkalmazása az éghajlattudomány, valamint az éghajlati és környezeti válság kezeléséhez szükséges innovatív megoldások számára is óriási lehetőséget jelent.
A légszennyezettség több embert öl meg évente, mint a koronavírus a most pusztító járvánnyal. A mostani leállás egyben lehetőség is, hogy ne térjünk vissza ahhoz a szennyező modellhez, ami eddig jellemezte az életünket.
A légszennyezettség ennek ellenére civilizációnk már-már megszokott részévé vált, a COVID-járvány miatti gazdasági leállás miatt azonban hirtelen szó szerint tisztább levegőhöz jutott a világ nagy része. Bemutatjuk a légszennyező anyagokat, azok emberi eredetű forrásait, valamint kapcsolódásukat az éghajlatváltozáshoz.
Magyarországon nem ritka az aszály, azonban a klímaváltozás miatt ezek várhatóan egyre gyakoribbá és súlyosabbá fognak válni. Mit mond a meteorológia tudománya a kérdésben?
Sarah Zein barátaival összefogva 2014-ben létrehozta a „Yalla – Gyerünk, bringázzunk!” kezdeményezést a szíriai Damaszkuszban, ami nemcsak a női egyenjogúságot, de a tisztább és élhetőbb környezetet is zászlajára tűzte. Sarah Zeinnel beszélgettünk.
A COVID-járvány durván érintette a gazdaság több szektorát, azonban a feltételezések ellenére a mezőgazdaság és az élelmiszeripar nem állt le. Ki van igazán veszélyben, ha nem a végfogyasztó, és milyen környezeti hatásai lehetnek egy új mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak?
Az Európai Bizottság bemutatta az új körforgásos gazdasághoz kapcsolódó javaslatcsomagját, ami úgy tartaná fenn a gazdasági növekedést, hogy egyben csökkenti annak ökológiai- és karbonlábnyomát. Mit hozhat, és milyen ellenállásra számíthat a csomag?
A koronavírus járvány kiváltotta különböző mértékű és időtartamú korlátozásokat természetesen az időjárás előrejelzők és éghajlatkutatók is megszenvedik. Mennyire kell aggódnunk amiatt, hogy a mérőműszerek üzemeltetését, karbantartását, egyes mérések gyakoriságát, és a terepi munkát is akadályozza a COVID-19 terjedése?