Ne csak ültessünk, tartsuk is életben a városi fákat!

A városi fák már most sokszor a túlélésért küzdenek, azonban a klímaváltozás miatt fokozódó stresszfaktorok, a nagy beépítettség, valamint a rossz faj- és fajtaválasztás miatt 2050-re a komfortzónájukon kívül élő városi fák aránya akár 70% fölé emelkedhet, Magyarországon ez a mérték még magasabb is lehet. Bár a városlakók és a várostervezők is kezdik felismerni a városzöldítésben rejlő alkalmazkodási és jóllétnövelő lehetőségeket, a fatelepítések még mindig nem elég átgondoltak klímatudatos szempontból, ami végső soron a fák idő előtti pusztulásához vezet, nemcsak csökkentve az általuk nyújtott ökoszisztéma szolgáltatásokat, de fenntartásuk és gondozásuk is nagyobb pénzügyi kiadást jelent. A városok számára a klímatudatosan megtervezett és ez által egészségesen növekedő zöld infrastruktúra sokkal több hasznot hoz, hiszen a kiültetést követően kevesebb utógondozást igényel. Több nagyobb, egybefüggő parkra van szükségünk, mivel legalább 3-4 hektárnyi park esetén tud kialakulni az úgynevezett állományklíma, amely már hatékonyabban tudja befolyásolni a tágabb környezet klímáját, így egész városrészek élet- és levegőminősége, klímája javulna. Az idő sürget, hiszen a zöldfelületeket érintő, a jelenben meghozott döntéseink következményei a jövő kihívásai között kell, hogy bizonyítsák jogosságukat.
Ne csak ültessünk, tartsuk is életben a városi fákat!

A klímaváltozás miatt egyre gyakoribb és intenzívebb szélsőséges időjárási eseményeknek ‒ bár eltérő mértékben ‒ de mindannyian ki vagyunk téve, főként a városok és azok lakói. Az ENSZ 2018-ban közzétett adatai alapján 2050-re a világ népességének közel 70%-a városokban fog élni (Magyarországon már most is ez az arány), így ez a mainál is komolyabb problémát fog jelenteni a jövőben. Az ilyen témájú hírek, illetve az általuk okozott klímaszorongás, valamint az alkalmazkodási előnyök miatt fokozódik a városlakók igénye életterük zöldítésére, beleértve a faültetést.

Egyre többen ismerik fel a városi zöldfelületek gazdasági (pl. hőstressz csökkentése árnyékolással és párologtatással) és egészségügyi (pl. mentális egészség, tisztább levegő) jelentőségét a várostervezők között is.

Viszont az emberek mellett a növényzet is megküzd a klímaváltozás okozta nehézségekkel. Kutatások szerint a jelenlegi telepítések klímatudatos szempontból még mindig nem eléggé átgondoltak, így

a rossz faj- és fajtaválasztás miatt 2050-re akár 70% fölé emelkedhet a komfortzónájukon kívül élő városi fák aránya (Magyarországon ez az érték még magasabb lehet), ami a leromlásukhoz és végső soron a pusztulásukhoz vezet.

A betondzsungelekben a kedvezőtlen környezet miatt tehát nem elegendő csupán az ültetést megtervezni. Olyan fajokat (ezüst hárs, virágos gömbkőris, bugás csörgőfa, nyugati ostorfa) kell választani, amelyek képesek lesznek megbirkózni a jövőbeli, de már a jelenben is érzékelhető stresszfaktorokkal úgy, hogy közben az általuk nyújtott szolgáltatások mértéke nem csökken.

A város számára a klímatudatosan megtervezett és ez által egészségesen növekedő zöld infrastruktúra sokkal több hasznot hoz, hiszen a kiültetést követően kevesebb utógondozást igényel.

Fotó: Unsplash

Már most is a túlélésért küzdenek a városi fák, a helyzetük pedig nem lesz könnyebb

A városi fák felének jelenleg is komfortzónán kívül eső környezetben kell életben maradnia. Barcelona klímája például már most a város teljes faállományának kihívást jelent, és ugyanez a veszély leselkedik számos egyéb alacsonyabb szélességi fokon fekvő városra is.

Ezeken a területeken csupán a vizsgált fajok 2%-át nem fenyegetik a klímaváltozás okozta szélsőségek.

A legtöbb forgatókönyv a jövőre nézve (egyelőre sajnos alapvetően jogosan) pesszimista, a legrosszabb esetben 2100-ra akár 4,4 °C fokkal növekedhet a globális átlaghőmérséklet, melynek a mesterséges felszínekben bővelkedő városok fokozottan ki vannak téve. A Kárpát-medence nagyvárosaiban ugyanezen forgatókönyv alapján a 21. század eleji 10-ről, akár 50-re nőhet az úgynevezett trópusi éjszakák száma, ami jelentősen megnehezíti minden élőlény számára az életet a városokban.

Kapcsolódó cikkMár májusban 40 Celsius-fok lehet Budapest belvárosában a felszíni hőmérsékletA klímaváltozástól gyakoribbá és intenzívebbé váló hőhullámos és száraz időszakok, kiegészülve a hősziget hatással, tovább rontják a városlakók komfortérzetét és növelik az egészségügyi kockázatokat. A globális felmelegedés mérséklésén túl szükséges az alkalmazkodás, ami épített környezetünk újragondolásával érhető el.

Ezzel együtt a súlyos aszályok is egyre gyakoribbá válhatnak az évszázad végére. Európa lakosságának 30%-a már most érintett a vízhiánytól, és ez az arány várhatóan növekedni fog. A városokban a sok vízzáró felszín miatt az átlagosnál is rosszabb a talajok vízellátottsága, így a zöldfelületek öntözést igényelnek, ami jelentős költségvonzattal jár, vízhiányos helyzetben pedig akár nem is lehetséges. Szombathely parkfenntartási költségtervezetében 2019-ben a fiatalabb egyedek öntözésére közel 300 000 ft-ot számoltak, amely évi 7 alkalommal 80 liter víz kijuttatását jelenti fánként.

Problémát jelent, ha faültetés esetén az öntözést segítő dréncsöveket nem fedik be, mivel így a talaj mélyebb rétegiből (a gyökérzet mellől) párolog el a víz. A vízhiány problémakörét valamelyest enyhítené a talajba szabadon beszivárgó csapadék, ám a városokra jellemző nagyfokú beépítettség és vízelvezető csatornahálózat ezt lényegében megakadályozza.

A klímaváltozáshoz köthetően egyre gyakrabban jelentkező heves viharoknak, valamint a lebetonozott és aszfaltozott felszíneknek köszönhetően növekszik a villámárvizek kockázata is a városokban. Arról nem is beszélve, hogy egy erőteljesebb szélvihar a rossz egészségi állapotban lévő fák lombkoronájából ágakat letörve a vagyontárgyakon túl akár az emberéletre is veszélyt jelent.

Gondoljunk csak a 2019 őszén Szegeden 30 percen át tomboló orkán erejű szélre, amely során a tetemes anyagi kár mellett, komoly személyi sérülést is okozott egy leszakadó faág. Ennél még súlyosabb volt a 2006. augusztus 20-ai, az ünnepi tűzijátékot néző tömegre lecsapó vihar a fővárosban, amiben öten életüket vesztették.

A globális kihívások mellett az épített környezet is stresszfaktor a városi növényzet életében. A magasra nyúló épületek (az utca orientáltságával kombinálva) a beérkező napfény mennyiségét teljesen vagy részben korlátozhatják, ez pedig a fényigényes fafajok (pl. virágos kőris, ezüst hárs) esetében jelentős állapotromlást idézhet elő.

Nem is gondolnánk, de ugyanazon utca napsütötte és árnyékos oldala között éves szinten akár másfélszeres eltérés is kialakulhat a növényzetet érő napenergia mennyiségében.

Ez jelentősen eltérő mikroklíma kialakulását eredményezi, és a fák egészségi állapotára, valamint a növekményére is képes negatív hatást gyakorolni. Az árnyékolás csak egy a sok stresszfaktor közül, amivel a fáknak szembe kell nézniük.

Nem ritka eset, hogy légvezetékek állnak a magasra törő ágak útjába, a lombozat ránő a tetőre vagy éppen a közlekedést akadályozzák a lelógó ágak. Ez rendszeres metszést igényel, aminek az eredménye sokszor súlyosan megcsonkított, egyensúlyát vesztett lombkorona és csökkent levélfelület lesz. A munkálatok költségei is igen magasra rúgnak. Már 2011-ben is egy elszáradt vagy törött ág kivágása a fa méretének függvényében 2000 ft-tól akár 7500 ft-ig is terjedhetett fánként, míg egy drasztikusabb ifjítás, ami a lombkorona 60%-os veszteségét is jelentheti több mint 34 000 ft-ra rúgott egy 80 cm törzsátmérőjű egyednél.

Több évre is szüksége lehet egy fának ahhoz, mire „összeszedi magát”, vagyis a szolgáltatásai elérik a metszés előtti szintet. Ez alatt a levegőből megkötött szennyező anyagok mennyisége is lecsökken, az oxigéntermelésről nem is beszélve.

Egy rosszul kivitelezett metszéssel akár meg is pecsételődhet egy fa sorsa, mivel a kezeletlen seben keresztül bejutó kórokozók miatt el is pusztulhat.

Ahogy felfelé, úgy lefelé is sokszor limitáltak a lehetőségek a növekedésre, ugyanis a mélyben futó vezetékek és csatornarendszerek gátolják a gyökérzet szabad terjeszkedését.

Egy csőtörés javítása vagy új földkábel lefektetése során olyan súlyosan sérülhetnek a gyökerek, amely a fa számára akár végzetes is lehet.

Látható, hogy rengeteg tényező befolyásolja azt, hogy egy utcai fasor mennyire tudja „betölteni a feladatát”, ami tovább bonyolíthatja a klímatudatos tervező dolgát.

New York, Central Park. Fotó: Unsplash

Több nagyobb, egybefüggő parkra van szükség, mert egész városrészeket tudnak hűteni

A hőterhelés csökkentésére a magas lombkorona borítású közparkok jó lehetőséget nyújtanak, viszont a hatásuk lokálisnak mondható, így a jövőre nézve több és terjedelmesebb zöldterület telepítését kell célként kitűzni.

Annál is inkább, mivel legalább 3-4 hektárnyi egybefüggő park esetén tud kialakulni az úgynevezett állományklíma, amely már hatékonyabban tudja befolyásolni a tágabb környezet klímáját.

Telepítéskor azokat a fajokat kell előnyben részesítenie a várostervezőknek, amelyek a leginkább tudnak alkalmazkodni az előttünk álló évtizedek szélsőséges időjárásához és a lehető leghosszabb a lombtartási idejük. Az aszályos időszakokra válaszként a tervezők egyik eszköze lehet a hatékony öntözési stratégia megtervezése, amit a fenntarthatóság érdekében érdemes minél inkább gyűjtött csapadékvízből megoldani.

Kapcsolódó cikkA csapadék helyben tartásának eszköztára. Új szemlélet a városi csapadékvíz-gazdálkodásban II.A víz szikkasztására, tározására, elpárologtatására és tisztítására számos természetközeli megoldás létezik, amelyek a városon – így akár Budapesten, vagy más, jelentős mértékben burkolt magyar nagyvároson – belül is széleskörűen alkalmazhatóak. Cikksorozatunk második részében a legkisebb léptéknél kezdjük a konkrét lehetőségek bemutatását.

A csapadék beszivárgását és ezzel a növényzet vízellátást segíti a vízáteresztő burkolatok vagy különböző természetalapú megoldások (pl. esőkertek, övárkok) alkalmazása is. Szűk utcakanyonokban, légvezetékek mellett a kompaktabb vagy korlátozott növekedésű fajokat érdemes választani (pl. gömbkőris), így kevesebb lehet a metszésre fordított költség, miközben a fák ökoszisztéma szolgáltatásainak mennyisége évről évre emelkedik.

Ha nem segítünk a városi fákon, azzal a saját életminőségünket romboljuk

Ha nem vesszük figyelembe a környezeti tényezőket a fák ültetésekor, az két kedvezőtlen kimenetellel járhat.

  1. Vagy nem lesz sikeres a telepítés és az ültetett fák jó része nem éri meg a kifejlett kort,
  2. vagy megérik ugyan, de fenntartásuk olyan magas költségvonzattal jár, amely a (gazdasági) fenntarthatóságot vonja kétségbe.

Mindkét eset kedvezőtlenül befolyásolja a városban lakók életminőségét.

Az idő sürget, hiszen a zöldfelületeket érintő, a jelenben meghozott döntéseink következményei a jövő kihívásai között kell, hogy bizonyítsák jogosságukat. Így a klímaváltozás tendenciáival kapcsolatos legfrissebb előrejelzéseket és a városklímával, városszerkezettel kapcsolatos tudásunkat arra kell felhasználni, hogy mielőbb és minél hatékonyabban felkészüljünk ezekre a kihívásokra:

a városokban olyan zöldfelületeket alakítsunk ki, amik a szélsőséges körülmények között is hatékonyan tudják biztosítani a lakosság számára az ökoszisztéma szolgáltatásokat, minél kisebb anyagi ráfordítással.

Kapcsolódó cikkA városi fák nemcsak környezeti és esztétikai, de gazdasági értéket is képviselnekA városi zöldfelületekre gyakran dekorációként tekintünk, pedig azok jóval többek annál: gazdasági tényezők.

Lékó-Kacsova Csenge

Lékó-Kacsova Csenge

Geográfus, az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének doktorandusz hallgatója.

Megtalálsz minket a Facebookon és az Instagramon is!