Miért kellett nevet változtatnunk? Viszlát Holnapelőtt, helló Másfél fok!

A Holnapelőtt új neve: Másfél fok. Most elmondjuk, hogy miért kellett nevet változtatnunk.

2019 szeptembere több szempontból nagyon mozgalmas volt az éghajlatváltozás tudományos, aktivista és kommunikációs szempontjaiból is. Egyrészt megjelent az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) óceánokról és krioszféráról szóló Külön Jelentése, valamint szeptember 20-27-e között zajlott a globális klímahét, ami alatt soha ennyi fiatal nem tüntetett még a klímavédelem mellett Magyarországon és világszerte. Szeptember 23-án kezdődött a New York-i ENSZ klímacsúcs, amiről többek között az Instagram oldalunkon is sokat tudósítottunk. Ezt megelőzte a Covering Climate Now akció, amihez Magyarországon az Index.hu is csatlakozott, mi pedig velük együttműködve, az IPCC tavalyi ún. másfél fokos Külön Jelentését mutattuk be.

Azaz önmagában sem unatkoztunk finoman szólva, amikor is derült égből villámcsapásként szeptember közepén levelet kaptunk egy személytől, aki ügyvédjén keresztül felszólított minket arra, hogy haladéktalanul szüntessük meg a Holnapelőtt márkanevet, különben névjegy bitorlási pert kezdeményez a projekt és az azt kezelő The Explorer Society Alapítvány ellen.

Talán mondanunk sem kell, hogy őszinte megdöbbenéssel és elkeseredéssel fogadtuk ezt a hírt, miközben a csapat nyakig úszott a feladatokban. Amikor 2019 tavaszán fogalmaztuk a projekt pályázatát, direkt igyekeztünk olyan nevet keresni, ami nem áll összetűzésben mással. Eszünk ágában sem volt senkinek a márkáját másolni, kárt okozni, csak a saját kijelölt céljaink és indikátoraink mentén képzeltük el a jövőbeli munkánkat. Jóhiszeműségünket tovább erősíti, hogy a kifogásoló személy által birtokolt névjegyhez kapcsolódó oldal nem is volt aktív abban az időben, amikor benyújtottuk a pályázatunkat az Európai Klíma Alapítványhoz.

El kell továbbá mondanunk, hogy a kifogásoló személy egyszer sem keresett meg minket személyesen ezzel a problémával, és amikor a békéltetés szándékával, a megegyezést keresve megpróbáltuk felvenni vele a kapcsolatot, mereven elzárkózott. Névbeli egyezésről egyébként szó sincs, csupán az összetéveszthetőség lehetőségéről. Megdöbbentő számunkra, hogy a kölcsönös együttműködés és a megoldás keresése helyett ilyen teljes pályás letámadás lett az osztályrészünk, miközben projektünk abszolút non-profit alapon működik, bevételt nem termel az azt kezelő Alapítványnak, így a feltételezett összetéveszthetőségből fakadó „nyerészkedés és károkozás” gyanúja sem áll fenn.

Nem vagyunk jogászok, és így is sokszor erőn felül dolgozunk azon, hogy az éghajlatváltozás rendkívül összetett témakörét közérthetően tálaljuk nektek, olvasóknak. Egyetértésben az Alapítvány vezetésével, végül úgy döntöttünk, hogy pénz és energia hiányában nem állunk bele a perbe, és lemondunk a Holnapelőtt márkanévről. Pedig megszerettük, és látszólag ti is szerettétek, ismertétek és használtátok. Most van egy új név, amit újra meg kell ismertetni mindenkivel. Segítsetek benne, mert a csapat, a lelkesedés és a cél ugyanaz. Több szempontból így is nagyon fájdalmas a váltás, ugyanis mindaz a technikai előny (SEO, Google felindexelés stb.), amit kemény munkával kitermeltünk, most megy a kukába. Ahogy az összes belső kereszthivatkozást át kell írnunk. Vajon biztosan úgy van jól dolgoztatva egy tehetséges és magasan képzett csapat, ha órákon keresztül linkeket javítgat, vagy ha minőségi cikkeket ír?

  • A mérleg egyik serpenyőjében volt egy átlátható, elkötelezett csapat, aki komolyan veszi az éghajlatváltozással kapcsolatos tájékoztatást; magas hozzáadott értékű vendégszerző gárda, eredeti cikkek és átláthatóság.
  • A másik serpenyőben meg egy névjegy.

De hát a jog sokszor nem az igazságról szól, ezért nem is érdemes ezen hosszasan lamentálni, így a jövőbeli munkára fogunk inkább koncentrálni.

Ahogy a hivatalos válaszlevelünkben, úgy itt is nagyon határozottan szeretnénk kiemelni, hogy a névről való lemondás semmilyen szinten nem jelenti a kifogások elismerését! Vitatjuk a védjegybitorlás vádját és az összetéveszthetőséget is.

Az igazságtalanság és a tehetetlenség érzése mellett külön elszomorító, hogy egy olyan tipikus vesztes-vesztes szituációnak vagyunk a szemtanúi, aminek egyetlen nyertesei vannak: az ügyvédek. Félreértés ne essék, ezzel egyáltalán nem az ügyvédi szakmát akarjuk besározni, mert ők csak ügyfeleik érdekeit képviselik a jog talaján. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Dr. Lukácsi Péter ügyvéd úrnak az SBGK Ügyvédi Irodától, aki magas színvonalon, hozzáértéssel és odaadással látta el a képviseletünket.

A honlap költöztetése pedig nem zajlott le volna ilyen gyorsan és simán Czinke Lajos fejlesztőnk segítsége nélkül. Az, hogy most ez a bejegyzést olvashatjátok, neki köszönhető. Ahogy szintén hatalmas köszönettel tartozunk Bokros György grafikusunknak, aki a mellett, hogy tervezett nekünk egy plakátot az ARC kiállításra, gyorsan még újra is varázsolta a logónkat.

Értetlenül és szomorúan állunk a helyzet előtt, nem értjük, hogy annyi lehetőség közül miért pont így kellett ennek lezajlania, hetekre lebénítva ezzel a mi működésünket is.

El kell azt is mondanunk, hogy a nem várt ügyvédi és egyéb költségek jelentős lyukat ütöttek a költségvetésünkben, ezért egy célzott, konkrét támogatói kampányban is gondolkodunk, hogy érdemben tudjunk tovább dolgozni. Erről majd külön bejegyzésben és adott esetben videóban számolunk be.

Köszönjük, hogy velünk vagytok és olvastok minket. Csak a név változott, minden más marad a régiben, sőt, még sokkal jobb lesz, ezt garantáljuk.

Másfél fok szerkesztőség

Másfél fok

Másfél fok

Éghajlatváltozás közérthetően.

Megtalálsz minket a Facebookon és az Instagramon is!