Egy évesek lettünk!

A Covering Climate Now hét miatt majdnem megfeledkeztünk arról, hogy valójában egy éves lett a projektünk. Ami nem baj, mert ez azt jelenti, hogy a munkával vagyunk elfoglalva. Márpedig ezt a munkát csak abbahagyni lehet, de befejezni sosem. Most mégis, engedjétek meg, hogy egy kicsit örüljünk önmagunknak, de főleg nektek, és az elért eredményeknek.

Nehéz évfordulót találni a projektünknek, ugyanis a megvalósításról való gondolkodás már tavaly januárban elkezdődött, amit tél végén és tavasz elején követett a koncepció kidolgozása, a szűkebb és tágabb csapat megalakítása.

2019 áprilisában már nagyban gyártottuk az anyagokat, hogy ne üres kézzel, hanem eredeti, közérthető és tudományosan megalapozott tartalmakkal lépjünk a nyilvánosság elé.

Ezt összekötöttük azzal, hogy egy éve, 2019. április 26-én a tatai Eötvös József Gimnázium diákjainak a felkérésére 350 iskolásnak tartottunk előadást az éghajlatváltozásról, annak veszélyeiről, valamint a lehetséges megoldásokról.

A mai napig jó emlékkel gondolunk vissza erre a napra, hisz egy teljesen alulról szerveződő „Zöld napról” volt szó, amit az iskola vezetése teljes mértékben támogatott. Ha a diákokban van igény az ilyen eseményekre, a megértésre és a tudásra, akkor jó üzenetekkel másokat is elérhetünk. Mi is próbálunk ebből erőt meríteni, akkor, amikor nehéz. Például most, a koronavírus járvány idején.

Mozgalmas év áll mögöttünk, nevet és márkát kellett változtatnunk, de ami fontosabb: a visszajelzések alapján ha csak egy kicsit is, de pozitívan tudtunk hozzájárulni az éghajlatváltozás tudományos kommunikációjához. A klímakonzultáció kitöltésére való felhívásunk, és szakmai útmutatónk is hozzájárult ahhoz, hogy pár nap alatt majdnem kétszázezer ember töltötte ki a kérdőívet, ami végre határozottan megfogalmazta az üzenetet: az éghajlatváltozás a magyar társadalom szerint is probléma, amivel foglalkozni kell.

Nem tudjuk, és nem is merjük felsorolni azt a rengeteg embert, akiknek hálásak vagyunk, hogy ma ott vagyunk, ahol. Álmunkban nem gondoltuk volna, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi mindent el tudunk érni, de tudjuk, nélkülük ez nem sikerült volna, és a jövőben sem fog sikerülni. Így továbbra is átfogó platformként szeretnénk megszólalási lehetőséget biztosítani a legkülönfélébb tudományterületek képviselőinek.

Állítólag Magyarország focis ország, úgyhogy jöjjön egy hasonlat: eleget ült a kispadon a tudomány, ideje végre játékba hozni, mert segíthet abban, hogy jobbá és biztonságosabbá tegye az életünket.

Köszönjük nektek, olvasóknak, hogy velünk vagytok. Nektek írjuk a Másfél fokot.

Aki úgy gondolja, hogy a környezeti-éghajlati válsággal való napi szintű foglalkozás valami öncélú móka, az valószínűleg nem mélyedt el igazán a mélyebb bugyraiban.

Távolról sem vagyunk tökéletesek, de kitartóan és elkötelezetten fogunk továbbra is azon dolgozni, hogy közérthetően tudósítsunk nektek az éghajlatváltozásról, és annak összes tudományos-társadalmi kapcsolódási pontjáról.

Nektek, mindannyiunkért.

Maradjatok velünk, folytatjuk.

Másfél fok csapat

„Klímariadó” ARC kiállítás, Budapest. Plakát design: Bokros György. Külön köszönet Bakos Gábornak a kiállítási lehetőségért.
Másfél fok

Másfél fok

Éghajlatváltozás közérthetően.

Megtalálsz minket a Facebookon és az Instagramon is!