Sikeres hazai vízmegtartó megoldások a kezünkben. A LIFE-MICACC alkalmazásról

Lehet, hogy egy fecske nem csinál nyarat, de az öt magyar településen (Bátya, Püspökszilágy, Rákócziújfalu, Ruzsa, Tiszatarján) megvalósított klímaalkalmazkodási mintaprojektek képesek lehetnek arra, hogy az ország többi részén is máshogy tekintsünk a természetes vízmegtartó megoldásokra. Amelyekre égető szükség volna, ugyanis az ország jelentős területei egyszerre vannak kitéve az aszály, a belvíz és az árvíz kockázatának. A jó gyakorlatok elterjesztésében segítségünkre lehet a projekthez készített mobil alkalmazás, így remélhetőleg az érintett településeket már nem csupán a hasonló problémák, de a megoldások is össze fogják kötni.
Sikeres hazai vízmegtartó megoldások a kezünkben. A LIFE-MICACC alkalmazásról

A LIFE (L’Instrument Financier pour l’Environnement) az Európai Unió környezetvédelmi politikáját támogató pénzügyi eszköz, amelyet 1992-ben hoztak létre. Azóta mintegy 4300 sikeres projektet támogatott annak érdekében, hogy a tagállamok által közösen kitűzött környezetvédelmi célok a köz- és magánszféra aktív együttműködésével valósulhassanak meg.

Magyarország is tagja a LIFE programnak, aminek természetvédelmi ágában jelentős és sikeres projektek kerültek már megvalósításra. Az éghajlat-politikai alprogramban 2015-ben készült el az első sikeres, magyar konzorciumi vezetésű és irányítású pályázat a klímaalkalmazkodás területén. A LIFE16 CCA/HU/000115 azonosítószámú, „Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című projekt (röviden: LIFE-MICACC) az első hazai támogatást nyert éghajlat-politikai projekt, aminek megvalósítása idén zárul.

A projekt szükségességét és a megvalósított jó gyakorlatokat előző cikkünkben tárgyaltuk. A LIFE programban az eredmények kommunikálása nem csupán lehetőség, hanem kötelező is. Mivel a program nem nyújt nagy léptékű beruházásokhoz támogatást (leszámítva pár Integrált Projektet, mint ami a Mátrai Erőmű megújítását és átalakítását, vagy a hazai levegőtisztaság javítását célozza), így az elképzelés az, hogy a sikeres mintaterületek felmutatása után a piac és/vagy az állam beszáll azok felskálázásába.

Kapcsolódó cikkTúl sok és túl kevés víz: hogyan alkalmazkodjunk az egyre szélsőségesebb éghajlathoz?A szélsőségekhez való alkalmazkodáshoz olyan összetett, integrált rendszereket kell kiépítenünk, amelyek a víz elvezetése helyett annak megtartására törekednek a tájban. Íme néhány természetalapú megoldás.

Tudásközpont és közösségépítés

A Google Play áruházból és az App Store-ból ingyenesen letölthető mobil alkalmazás egy olyan közösségi tudásközpont létrehozása, ahol a felhasználók nem csupán egyszer szembesülnek a jó gyakorlatokkal, hanem megosztják saját tapasztalataikat, így azok országszerte megismételhetőek máshol is, ahol hasonlóak az éghajlatváltozásból fakadó kihívások és veszélyek.

A tartalmak magyarul és angolul egyaránt elérhetőek, ahogy a már megvalósult jó gyakorlatok is pár koppintás után teljes részletességükben, képekkel illusztrálva tanulmányozhatóak. A természetes vízmegtartó megoldásokat 3 fő kategóriába osztották (vízhiány, víztöbblet, komplex problémák), azon belül is alkategóriákba. Minden megoldásról feltöltésre került egy rövid leírás, mely támpontot ad a megvalósításhoz, illetve jelezték, hogy a jó példák közül melyek tartoznak az adott megoldáshoz.

Talán furcsának hathat, hogy az alkalmazás angolul is elérhető, azonban ez nemcsak a program nemzetköziségéből fakad, hanem mert európai jó példákat is találunk a felmerült problémákra. A térképen navigálva gyorsan észrevehetjük, hogy hány európai országban küzdenek hasonló kihívásokkal, mint mi Magyarországon.

Az alkalmazás tudományos szakmai hátteret is biztosít a felhasználóknak, nemcsak általában a klímaváltozással kapcsolatban, hanem hogy milyen jogszabályokat kell figyelembe venniük, ha természetes vízmegtartó megoldást szeretnének alkalmazni településükön. A projektben megvalósított prototípusokról részletes technológia leírás olvasható, mely segítséget nyújthat egy tervezett beruházás felméréséhez is.

A projekt és az alkalmazás sikere is azon múlik, hányan csatlakoznak a változáshoz

A felhasználók az Intézkedés/Megoldás Jelentése menüpont alatt tudják jelenteni azokat a településükön bevezetett intézkedéseket és beruházásokat, melyek segítenek a klímaadaptációban. A megoldások sikerességét és hitelességét nagyban növelheti a helyi lakosság körében, ha azt látják, hogy ezek a jó gyakorlatok megvalósításra kerültek egy szomszédos településen.

Ezzel eljutottunk a legfontosabb pontig: egy épp befejeződő projekt frissen elindított alkalmazásáról van szó. A mintaterületeken megvalósított természetközeli alkalmazkodási megoldások hatékonysága és komplex problémakezelő képessége szakmailag igazolt. Lehet, hogy egy fecske nem csinál nyarat, vagy 5 kistelepülés bátor és példamutató döntése, hogy részt vettek a programban, nem varázsolja egyik napról a másikra vízmegtartó mintaországgá hazánkat, azonban nagyon más választásunk nincsen. Az éghajlatváltozás mérséklése mellett elengedhetetlen a már most meglévő, a jövőben valószínűsíthetően fokozódó negatív hatásokhoz történő alkalmazkodás.

Amennyiben nem foglalkozunk a már most is tetten érhető vízbőségből és vízhiányból fakadó problémákkal, úgy a kockázatok és a károk költségei is növekedni fognak. Minden érintett magyar település érdeke, hogy minél többet megvalósítson a létező jó gyakorlatokból, és adott esetben újakkal álljon elő. Ehhez az állampolgárok részéről részvételre és tudatosságra, a piaci, állami és önkormányzati szereplők részéről pedig pénzügyi támogatásra és megfelelő jogszabályi környezetre van szükség. Az alkalmazás ehhez próbál segítséget nyújtani.


A cikk a LIFE-MICACC projekt, a PANNON Pro Innovációs Kft. és a Másfél fok együttműködéséből jött létre.

Másfél fok

Másfél fok

Éghajlatváltozás közérthetően.

Megtalálsz minket a Facebookon és az Instagramon is!