Majdnem 4000 egészségesebb évet nyerhetne a magyar lakosság az energiahatékony épületfelújításokkal

A beltéri légszennyezettség, valamint a nem megfelelő hűtő- és fűtőrendszerek miatt többezer egészséges életévtől esik el a magyar lakosság, miközben az elavult épületállomány az üvegházgáz kibocsátás egyik fő forrása is. A fizikus-éghajlatkutató Ürge-Vorsatz Diána társszerzőségével született tanulmány alapján 3849 egészségesebb évet és 134 millió euró gazdasági hasznot hozna Magyarországnak, ha jobb energiahatékonyságú épületekben élne és dolgozna a lakosság. A nagy energiahatékonyságú épületekre való átállással csökkenthetőek lennének a légszennyező anyagokhoz köthető megbetegedések és egyben tarthatóak lennének a párizsi klímacélok is.
Majdnem 4000 egészségesebb évet nyerhetne a magyar lakosság az energiahatékony épületfelújításokkal

Az épületek és az építőipar felelősek a globális széndioxid-kibocsátás közel 40%-ért így ezen szektorok dekarbonizálása elengedhetetlen a globális klímacélok eléréséhez. A kibocsátáscsökkentés egyik legfontosabb része az épületek energiahatékonyságának növelése. Ennek számos további járulékos előnye is lenne, mint a szervezet számára komfortos hőmérséklet biztosítása vagy a beltéri légszennyezettség szintjének csökkenése.

Kapcsolódó cikkA négy fal között sem menekülünk a légszennyezettségtőlA beltéri légszennyezettség sokak számára még a kültérinél is láthatatlanabb, holott ugyanúgy ártalmas az egészségünkre. A felértékelődő otthoni munkavégzés és a klímaváltozás következtében fokozódó időjárási szélsőségek miatt várhatóan sok időt fogunk belterekben tölteni, emiatt a problémát kezelni kell.

A Journal of Cleaner Production nemzetközi folyóiratban publikált tanulmányukban Souran Chatterjee és Ürge-Vorsatz Diana megállapították, hogy a nagy energiahatékonyságú épületek jelentősen hozzájárulnak a lakosság jobb egészségügyi állapotához és a munkatermelékenység javulásához. A hazai és német adatokon alapuló kutatás szerint

a jobb energiahatékonyságú épületek arányának növelésével a magyar lakosság 3849 egészséges életévet nyerhet millió főre bontva.

Az energiahatékony épületekhez köthető jelentős társadalmi-gazdasági előnyök oka, hogy a megfelelően felújított vagy már eleve passzívházként vagy közel nullenergiás épületként (NZEB standard) épített létesítmények esetén egészségesebb a beltéri környezet, mint a hagyományos épületeknél.

A jobb levegőminőség és az emberi szervezet számára komfortos hőmérséklet és páratartalom együttesen csökkenti a betegszabadságok számát, ezáltal növeli a hatékony munkával töltött időt.

A számok nyelvére lefordítva ez Magyarország esetén 134 millió euró gazdasági haszonnak felelne meg. A munka mennyisége mellett a körülmények hatására a munka minősége is emelkedik, így összességében a termelékenység jelentős növekedéséhez vezet.

Energiahatékony tervezéssel tisztább levegőhöz juthatunk kül- és beltéren is

A beltéri levegő minősége szorosan összefügg a lakosság egészségügyi állapotával. A beltéri légszennyezettség okozta megbetegedések a helyiségek szellőztetésére használt kültéri szennyezett levegő hatását is beleértve a becslések szerint több mint 2 millió egészséges életév elvesztéséért felelnek az Európai Unióban.

A beltéri légszennyezettség hatással van a munkavégzés során mérhető hatékonyságra is. A rossz beltéri környezet és az ún. „beteg épület szindróma” (az épületben töltött idővel összefüggő, más betegséggel vagy okkal nem azonosítható egészségügyi hatások) együttesen negatívan hat az emberi szervezetre, növeli a légszőszervi megbetegedések számát és csökkenti a termelékenységet. Egy, az Egyesült Királyságban végzett kutatás alapján a magas beltéri szén-dioxid koncentráció és a túl magas vagy túl alacsony hőmérséklet egyaránt jelentősen lecsökkenti a dolgozók teljesítményét. A kutatás rámutatott, hogy

megfelelő levegőminőség mellett jelentősen javult a munkateljesítmény, egyes esetekben akár 60%-kal gyorsabban dolgoztak az alkalmazottak, mint a túl magas szén-dioxid koncentráció mellett.

Egy másik, az Egyesült Államokban végzett kutatás eredményei alapján a beltéri környezet olyannyira meghatározó a termelékenységben, hogy a javításával elért éves gazdasági haszon 6-14 milliárd dollár lenne a légúti megbetegedések csökkenésével, 1-4 milliárd dollár az allergiás és asztmás tünetek csökkenésével, 10-30 milliárd dollár pedig a beteg épület szindróma okozta tünetek csökkenésével.

Az energiahatékony épületek, amellett, hogy kevesebb üvegházgáz kibocsátásért felelősek, a hatékony szellőzés, szűrőrendszerek és szigetelés révén jelentősen megszűrik és lecsökkentik mind a kültérről származó szennyeződéseket, mind a beltéren feldúsuló szennyezőanyagokat, (például allergének, mikroorganizmusok, gombaspórák, szálló por, nitrogén-oxidok stb. koncentrációját) továbbá biztosítják az emberi szervezet számára komfortos hőmérsékletet és páratartalmat.

Chatterjee és Ürge-Vorsatz számszerűsítették az energiahatékony épületek ezen nem közvetlenül a klímaváltozást mérséklő, mégis a lakosság jóllétéhez jelentősen hozzájáruló hatásokat. A kutatás során a referencia forgatókönyv szerint, ha a 2015-ös rendelkezések változatlanok maradnak, akkor 2030-ra Magyarországon a lakóépületek 52%-a, míg az egyéb épületállomány 22%-a lesz magas energiahatékonyságú. Az ambiciózus rendelkezéseket és technológiai fejlesztéseket feltételező forgatókönyv esetén a referencia forgatókönyven szereplő értékek az évtizedben további 4% és 5% százalékkal nőnek. Hazánkban, ahol az átlagos egy főre jutó betegszabadságok száma 7,9 nap,

az ambiciózus forgatókönyv megvalósulásával egy magyar munkavállaló évente 2,2 egészségesebb napot nyerhetne, ha energiahatékony épületben lakna.

A nem lakóépületek (pl.: irodák, kórházak, hivatalok) korszerűsítése vagy korszerű új épületek építése esetén további 1 napot nyerhet egy munkavállaló a betegszabadság elkerülésével.

A teljes lakó- és nem lakóépület állomány esetén összesen 10 millió euróval egyenértékű hasznot jelentenének a magas-energiahatékonyságú épületek a betegséggel töltött napok elkerülésével.

A produktívan eltöltött munkanapokból eredő nyereség mellé az egészségesebb környezet okozta jótékony hatások miatt elkerült stressz fokozzná a munkateljesítményt, mely további 2 millió euró nyereséget jelentene.

Kapcsolódó cikkÉveket adhatna hozzá az életünkhöz, ha tisztább levegőt lélegeznénk beA Chicagói Egyetem munkatársai által kidolgozott mutató szerint Magyarország teljes lakossága káros mértékű légszennyezettségnek van kitéve, ezért várható élettartamunk rövidül.

Mit jelent az energiahatékony épületállomány és lehetséges-e az átállás?

Az energiahatékony épületeket szabványok alapján kategorizálják. Ezek az épületek nem szükségképpen új építésűek, felújítással is elérhető a megfelelő szint. A szabványok épülettípusonként eltérőek, más vonatkozik egy passzívházra vagy egy közel nulla energiaigényű épületre, azonban minden esetben igaz, hogy az ilyen épületek esetén a fennmaradó energiaszükségletet nagymértékben megújuló energiaforrásból kell fedezni.

Megvalósult jó gyakorlatokra példa a németországi Freiburgban bevezetett energiahatékonysági szabvány, melyek alapján felújított vagy megépített épületek akár 80%-kal kevesebb energiát fogyasztanak a hagyományos épületállományhoz képest, és akár 30%-kal csökkentik az épületekkel kapcsolatos CO2-kibocsátást.

Nem energetikai előnyökre jó példa egy Olaszországban végzett kutatás, mely szerint a beltéri légszennyező anyagoknak való kitettség 80%-a elkerülhető a már említett, az energiahatékony épületekben alkalmazott megfelelő fűtő, hűtő, szellőztető és szűrő rendszerekkel (HVAC rendszer).

Egy másik tanulmányban a kutatócsoport Ürge-Vorsatz Diána vezetésével rávilágított, hogy a legtöbb épülettípus esetén

  • a világ minden táján előforduló,
  • különböző éghajlatú területeken,
  • a hagyományos épületek költségeihez hasonló összegben mérve,
  • már jelenleg is létező technológiákkal és szakértelemmel
  • nullenergiássá vagy közel nullenergiássá alakítható az épületállomány.

Amellett, hogy a klímacélok betartásához nélkülözhetetlen az energiahatékony épületekre való átállás, az épületekhez köthető káros egészségügyi hatások, mint a légszennyezés vagy a hőstressz szintén csökkenthetőek volnának.

Kapcsolódó cikkEzermilliárdokat dobtunk ki 5 év alatt az ablakon a rossz lakásfelújításokkalÉvi 100-130 ezer lakóépület energetikai (mély)felújítására lenne szükség ahhoz, hogy Magyarország valóban elérje 2050-ig a törvénybe foglalt klímasemlegességet. Csak az elmúlt öt évben, 2016 és 2020 között nagyságrendileg 2500-3000 milliárd forintot költöttünk energetikai felújításra, ám ennek csak kevesebb mint fele járt érdemi energiamegtakarítással.

Borítókép: climateaction.org

Szabó Amanda Imola

Szabó Amanda Imola

Meteorológus-éghajlatkutató, a környezettudományok doktora (PhD) és a Másfél fok egyik állandó szerzője.

Megtalálsz minket a Facebookon és az Instagramon is!