Mítosz: A klímamodellek megbízhatatlanok, hiszen az időjárás-előrejelzéseink is pontatlanok!

Miután megismerkedtünk azzal, mi mindenre is van szükségünk egy éghajlati modell elkészültéhez, nézzük meg, hogy jogosan fanyalognak-e, akik azt mondják, hogy ha még a holnaputáni időjárást sem képesek a meteorológusok előrejelezni, akkor miért próbálkoznak évtizedekre, évszázadokra előre?
Mítosz: A klímamodellek megbízhatatlanok, hiszen az időjárás-előrejelzéseink is pontatlanok!

Ami a kritika első, érzelmi részét illeti: noha valószínűleg mind tudunk példát mondani olyan helyzetre, amikor nem az következett be, mint amit mondtak, az időjárás előrejelzések minősége szép csendben javul. Azért, mert a tudományos ismeretek és a technológiai fejlődés folyamatos felhalmozódása hosszú éveken keresztül következett be, melyek néhány kivételtől eltekintve nem az alapvető fizikai áttörések közé tartoztak.

Az időjárás előrejelzésének története mintegy száz évre nyúlik vissza. Az első kísérletet Richardson hajtotta végre: ugyan akkor még nem járt sikerrel, tapasztalatait 1922-ben könyv formájában megjelentette. A fizika, matematika, meteorológia fejlődésével, a számítástechnika forradalmával az 1940-es évek végére végre rendelkezésre álltak azok az új ismeretek, melyek a siker reményével kecsegtettek.  Azóta hosszú idő telt el, az előrejelzések mégsem tökéletesek, melynek oka a mérések pontatlansága, a modellezés korlátai és a megoldandó matematikai egyenletrendszer összetettsége. Noha szokásunk fanyalogni (már megint nem tudják megmondani, milyen idő lesz a hétvégén!), érdemes látnunk azt, az előrejelzés beválása milyen javuláson ment keresztül az elmúlt évtizedekben (lásd az ábrán). Érdemes azt is meggondolni, értjük-e, mit mondanak az előrejelzésben? (Bizony néha a fogadó félre, a felhasználóra is érkezik panasz.)

Az ábrán a 3-, 5-, 7-, és 10-napos előrejelzések beválási valószínűségének alakulását látjuk (melyet az 500 hPa-os szint magasságának előrejelzéséből számítanak), külön az északi (NH) és a déli (SH) féltekére. A 60%-nál nagyobb értékek hasznos előrejelzéseket jeleznek, a 80%-nál nagyobb értékek nagyfokú pontosságot mutatnak. Az északi és a déli félteke görbéi 1999 óta egymáshoz elég közel helyezkednek el, ez a műholdas adatok felhasználásában bekövetkezett áttörésnek köszönhető. Forrás: Bauer et al., 2015.

Látjuk, minél távolabbra szeretnénk előretekinteni a jövőben, annál nehezebb dolgunk van, a beválási valószínűség úgy csökken. Ha valaki azt állítja, pontosan megmondja nekünk, milyen lesz az idő egy hónap múlva, azt ne vegyük komolyan. (Persze lehet játszani, statisztikák alapján megmondani, mi várható egy adott napon, de legyünk tisztában ezen információ jelentésével, értelmezésével! Itt például egészen korrekten le is írják mindezt, csak a lap aljára kell görgetni érte, úgyhogy kéretik nem szidni a meteorológusokat!) Mégis, a nagy meteorológiai központok is készítenek évszakos előrejelzéseket, az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján is találunk többhetes előrejelzéseket – igen, ezek valóban léteznek, sőt, a hozzáértőnek hasznos információt adnak (különben nem készülnének). Érdeklődés esetén erről is írhatunk bővebben, de röviden a lényeg: ezen előrejelzések készítésekor már nem elég a légköri változókat ismerni, hanem szükség van az éghajlati rendszer más elemeinek változásainak ismeretére is. Valamint, ezek más jellegű információval szolgálnak (nem az adott nap időjárásával, hanem például hogy adott éghajlati átlagnál várhatóan melegebb/hidegebb, szárazabb/nedvesebb lesz-e az adott héten, adott régióban). Ugye mindenki emlékszik még, mi az időjárás és az éghajlat közti különbség? Ha nem, itt lehet puskázni.

Az éghajlati modellek alapvetően nem arra szolgálnak, hogy előrejelezzék az időjárási rendszerek napról napra történő alakulását (még ha bizonyos, most nem részletezett feltételek fennállása esetén akár ezt is megtehetjük, illetve adatokat is kinyerhetünk belőlük óránként), hanem arra, hogy éghajlati átlagokat, eloszlásokat vizsgáljunk velük.

Ugyanakkor az időjárás és az éghajlat modellezése egymáshoz szorosan kapcsolódik, a meteorológiai folyamatok jobb megértése, modellekbe történő beillesztése révén az előbbi tudás hasznosul az utóbbi esetén is.

Így most térjünk is át a kritika második részére: hasznosak-e az éghajlati modellek? Hiszen kicsit is olvasgatva találhatunk az évszázad végére 2 °C-os és 12 °C-os változást prognosztizáló modelleket is!

Még ha a légkör nem is lenne kaotikus (de az), és minden visszacsatolási mechanizmust pontosan ismernénk (már most is elég sokat tudunk róluk, de vélhetően nem mindent), akkor is van sok olyan tényező, amelyet még nem ismerünk teljesen (például a Napból érkező sugárzás, a vulkánkitörések, vagy az egyes emberek és társadalmak válaszlépéseinek jövőbeli alakulását – ez utóbbi számszerűsítésére készítették el kutatók az éghajlati forgatókönyveket, melyekről a téma terjedelme miatt egy későbbi bejegyzésben írunk majd).

Hogyan teljesítenek a modellek a megfigyelésekkel összevetve? Nézd meg itt!

További érdekes olvasnivalók a témában angolul:

How reliable are climate models?

The First Climate Model Turns 50, And Predicted Global Warming Almost Perfectly

 

Kapcsolódó cikkHogyan működnek az éghajlati modellek? Klímaváltozás emelt szinten, szuperszámítógépekkelMi az éghajlati modell? Hogyan néz ki? Mit csinál? Minden, amit tudni akartál a klímamodellekről, de sose merted megkérdezni.

Kapcsolódó cikkAz emberi eredetű éghajlatváltozást fokozó természetes folyamatok – az éghajlati rendszer visszacsatolásaiMiért fontos, hogy 1,5-2 fok alatt tartsuk a Föld átlag hőmérsékletének az emelkedését? Mert visszafordíthatatlan károkat okozott és okoz majd a változás. És ha tovább bolygatjuk a természetet, olyan dominó effektusok fognak elindulni és egyre erősödni, ami már csak nagyon nehezen, vagy az is lehet, hogy egyáltalán nem tudnánk enyhíteni az éghajlatváltozás hatását. Ismerkedjünk meg a visszacsatolási folyamatokkal!

Kapcsolódó cikkA király új ruhája – klímaváltozás vagy vészhelyzet?Nagy terjedelmű összefoglaló cikkében vendégszerzőnk, Feiler József átfogó képet a klímaválság valós fenyegetéséről. Ha nem szeretnél több kis cikket végigolvasni, hanem egyből szeretnél tájékozódni, akkor ezt ajánljuk.

Kapcsolódó cikkMi a különbség éghajlat és időjárás között?Mi a különbség éghajlat és időjárás között? Ebben a cikkben egy medencében úszó alak példáján keresztül magyarázzuk el, hogy mi a különbség a két fogalom között, s miért nagyon fontos ezt világosan látni, amikor éghajlatváltozásról beszélünk.

Pieczka Ildikó

Pieczka Ildikó

Meteorológus, a földtudományok doktora (PhD), az ELTE TTK Meteorológiai Tanszékének adjunktusa, a Másfél fok egyik állandó szerzője.

Megtalálsz minket a Facebookon és az Instagramon is!