„Újságírás és tudomány” – téli eredmények, formálódó együttműködések

Az Európai Klíma Kezdeményezés (EUKI) támogatásával a Másfél fok is része annak a határokon átívelő, bolgár-magyar-román-szerb konzorciumnak, amelyik az újságírók és kutatók jobb és hatékony együttműködésével kívánja emelni a környezeti-éghajlati válsággal kapcsolatos tájékoztatás minőségét és mennyiségét. Beszámolunk a projekt téli eredményeiről és a további terveinkről.

A tél időszakban is folytatódott az Európai Klíma Kezdeményezés (EUKI) támogatásával megvalósuló “Újságírás és tudomány” projekt. Regionális partnereinkkel együtt azt szeretnénk elérni, hogy javuljon és rendszeresebbé váljon a kutatók és az újságírók közötti együttműködés a környezeti-éghajlati témákban, növelve ezzel a tájékoztatás mennyiségét és minőségét a szélesebb társadalom felé. Ezt elősegítendő november végén online klímalabor tartalomkészítő hetet hirdettünk újságíróknak és kutatóknak, hogy kilépve a közvetítői szerepünkből, közvetlen együttműködésre sarkalljuk a résztvevőket.

Ezúton is köszönjük a 24.hu, a HVG, a Qubit, a 444 és a G7 újságíróinak és a kutató kollégáknak a részvételt a közös munkában! Ahogy akkor is elmondtuk a formális regionális záró eseményen, ez valójában csak a közös munka kezdete volt, ezért több közös cikk is formálódóban van, ami még nem jelent meg. A visszajelzések mindkét oldalról egyöntetűen pozitívak voltak. Bízunk benne, hogy a most, újonnan kialakult együttműködések a jövőben is fennmaradnak, hozzájárulva a társadalom minőségi tájékoztatásához.

Folytatva a CarbonBrief tudományos szerkesztőjével elindított online regionális tréningek sorozatát, február 22-én több mint 50 fő részvételével rendeztünk beszélgetést Paul Brownnal, a The Guardian szenior újságírójával, a Climate News Network (jelenleg The Energy Mix) alapító szerkesztőjével.

Bár a projekt hivatalosan március végén véget ér, a hónapban még egy vagy több online és/vagy személyes rendezvényt kívánunk tartani, amiről külön értesítjük a projektben résztvevő partnereket. Amiben már most biztosak vagyunk, hogy az elmúlt másfél évben kipróbált elemek és programok közül többet meg kívánunk tartani, és a jövőben is folytatni fogunk.


A “Journalism and Science” (Grant Agreement 81275086) projekt a Bluelink, a Klima101, a Klimateka, az Infoclima és a Másfél fok konzorciumi szövetségében, az Európai Klíma Kezdeményezés (EUKI) támogatásával valósul meg.

Másfél fok

Másfél fok

Éghajlatváltozás közérthetően.

Megtalálsz minket a Facebookon és az Instagramon is!