Négyéves a Másfél fok

2019. április 26-án több száz középiskolás diáknak tartottunk előadásokat a tatai Eötvös József Gimnáziumban az általuk alulról szervezett zöld napon. Bár a projektünk előkészületei már hónapokkal azelőtt elkezdődtek, ez volt az az alkalom, amikor különböző digitális felületeken is a nyilvánosság elé léptünk, így ezt a dátumot tettük meg jelképes születésnapunknak. Sok eredményt tudunk felmutatni az elmúlt évből, de sajnos maradéktalanul több okból sem tudunk ünnepelni.
Négyéves a Másfél fok

Többek között azért sem, mert 2022. február 24-én minden megváltozott, amikor újra egy olyan háború tört ki Európában, amiről azt hittük, hogy csupán a történelemkönyvekből lehet majd ismerős. A Vlagyimir Putyin által Ukrajna ellen indított brutális agresszió azonnal levette a napirendről a környezeti-éghajlati válság problémáját. De csak ideiglenesen, mert a piaci folyamatok és az Oroszország által már korábban is fűtött energiaválság és áremelkedés újult erővel hozta vissza a közbeszédbe az energiabiztonság és a megújulók fontosságát.

Minden válság egyben esély is a pozitív változásra, ugyanakkor elkeserítő annak a gondolata, hogy ilyen tragédiákra, Ukrajna pusztulására és szenvedésére (nem mellesleg: az orosz nép szenvedésére) van szükség, hogy katalizálja azt a cselekvést, amiről egyébként kutatók és szakértők már évtizedek óta beszélnek minden fórumon. A visszahozhatatlan emberéletek mellett a gazdasági kár is felfoghatatlan. A Világbank márciusi számításai szerint nagyjából 411 milliárd dollárba fog kerülni Ukrajna újraépítése. Úgy, hogy a háborúnak távolról sincs vége. Összehasonlításképp:

a Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint 2020-ban az egész világ egy kicsivel többet, 418 milliárd dollárt költött megújuló energiákra.

Persze a matematika az életben nem ilyen egyszerű, de ez is jól mutatja, hogy a politikai-gazdasági döntéshozók továbbra sem érzékelik igazán a tudomány felől érkező vörös riasztást. George Monbiot állítása erősebb és aktuálisabb, mint amikor elhangzott. Mi azonban, ahogy indulásunk óta, úgy tavaly is, a hazai nyilvánosságban egyedüli részletességgel dolgoztuk fel közérthetően az aktuális IPCC jelentéseket, mert bízunk benne, hogy a világ legjobb elérhető tudományos összegzése hozzájárulhat a jó döntések meghozatalához. Ha van, aki meghallja.

Alap tevékenységünk mellett regionális partnereinkkel végig vittük az EUKI által támogatott Újságírás és tudomány projektet, mert a kutatók és az újságírók jó és rendszeres együttműködése biztosíthatja a társadalom megfelelő tájékozódását a témában. Ami talán egyszer elvezet majd oda, hogy ezt a tudást is beépítik a döntéshozatalukba.

A projekt eredményeinek rövid, vizuális összefoglalása. A rajzot Halmai Krisztina / Visuama készítette nekünk.

Továbbra is kiemelt figyelem övezte attribúciós cikkeinket, amelyek zömében semmi jót nem jeleznek előre Magyarország számára, ha nem korlátozzuk a globális felmelegedést. De a természettudományos írások mellett a gazdasági témájú cikkeken át az egészségügyig, az élelmiszerektől a klímaperekig igyekeztünk minél több szektort lefedni, a városoktól a mezőgazdasági földekig.

2019-es indulásunk óta már 75 szerző csatlakozott hozzánk, több mint 360 cikket jelentettünk meg. A reprezentatív felmérések szerint (pl. Eurobarometer) a magyar társadalom egyáltalán nem klímaszkeptikus, pláne nem tagadó, sőt, az európai átlagot meghaladóan gondolja komoly fenyegetésnek az éghajlatváltozást.

Azonban ugyanaz hiányzik itthon is, mint a világ jelentős részén: a valódi, hatékony, átfogó és robosztus cselekvés.

Mert rendszerszintű változtatások nélkül – amit a politikai-gazdasági döntéshozók, és nem az egyén tud kezdeményezni – nem tudjuk kiaknázni az egyéni cselekvésekben rejlő óriási potenciált, és akadályokat gördít az elé, hogy a magyar társadalom szinte egésze egyébként fenntarthatóbban szeretné élni a mindennapjait.

Cikkeinkben eddig is mindig igyekeztünk kitérni nemcsak a problémákra, de a megoldásokra is. Bizonyítva azt, hogy a környezet- és klímavédelem a kármentés mellett jobb életminőséget is jelenthet mindannyiunknak. Az ötödik évben ezen az úton kívánunk tovább menni. Reméljük, hogy velünk tartotok.

Köszönjük minden olvasónknak, szerzőnknek és partnerünknek a támogatást. Maradjatok velünk. Folytatjuk.

 

Borítókép: Lamm Lenke

Vigh Péter

Vigh Péter

A Másfél fok alapítója, szerkesztője, az irodalom- és kultúratudományok doktora (PhD).

Megtalálsz minket a Facebookon és az Instagramon is!